Belka inkubator

IMG 20250306 145325262 HDRW 2025 roku dobiegły końca prace wykończeniowe oraz proces wyposażania obiektu, który następnie uzyskał oficjalne pozwolenie na użytkowanie.

Celem powstania Inkubatora Przetwórstwa jest stworzenie profesjonalnej, w pełni wyposażonej i zatwierdzonej przez SANEPID przestrzeni, w której możliwe będzie legalne przetwarzanie owoców i warzyw. Nowoczesny obiekt umożliwi produkcję przetworów zgodnie z obowiązującymi normami sanitarnymi i prawnymi.

Z Inkubatora będą mogli korzystać wszyscy zainteresowani mieszkańcy gminy oraz okolicznych miejscowości – w tym rolnicy, lokalni przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe oraz pasjonaci domowego przetwórstwa.

Dzięki tej inicjatywie osoby zaangażowane w wytwarzanie żywności będą mogły legalnie sprzedawać swoje produkty jako żywność lokalną. Inkubator otwiera nowe możliwości rozwoju dla lokalnej przedsiębiorczości, wspiera krótkie łańcuchy dostaw i promuje zdrową, naturalną żywność z regionu.

Projekt stanowi ważny krok w kierunku wzmacniania lokalnej gospodarki i aktywizacji społeczności, a także sprzyja promocji regionalnych smaków oraz tradycyjnych receptur.

Całkowity koszt projektu wynosi 878 146,20 zł, w tym 500 000 zł dotacji